Luotaus levyntekoon

Luxury Toysin kanalintupoikueella on takana hulluuden pintavesiä ja pohjamutia vavisuttanut vuosi. Olemme roikkuneet toistemme riveleissä ja huutaneet omia näkemyksiämme ilmoille kilpaa, väistellen samalla toistemme vihaisesti törröttäviä teräaseita sekä kalliita studiolaitteita. Tätä riipivää prosessia jotkut nimittävät myös studiotyöskentelyksi tai äänittämiseksi. ”Music Is Liquid” -nimeä kantava pitkäsoitto on nyt kuitenkin lopulta valmis ja olemme albumista ylpeitä. Odotamme kämmenet hikoillen, minkälaisen vastaanoton esikoislevymme saa kuulijoilta ja medialta. Odotamme myös torahampaat kuolaa ja verenpisaroita valuen, että pääsemme soittamaan uuden levyn livenä. L-Toys haluaa nauttia illalliseksi mahdollisimman monta ihmistä ja käännyttää kyynisimmätkin rokkipoliisit kiihkeiksi jäseniksi tähän riikinkukonkirjavaan laumaan.

Albumin työstäminen alkoi reilu vuosi sitten jo perinteeksi muodostuneella kaavalla. Minulla oli kunnia istua alas taiteilija Tom Hilding Wirtasen kanssa ja alkaa pallottelemaan sisällämme kyteviä inspiraation jyväsiä huoneen puolelta toiselle ja takaisin. Kaksi kukonpoikaa, kaksi rutisevaa akustista ja yksi idea: that’s all you need. Siitä se sitten lähtee. Kollektiivinen tajunnantila velloo ja poukkoilee yhtenäisenä ajatuslimana kuin kengurunsikiö kohdussa. Laajeneminen alkaa eikä sitä pysäytä mikään. Laulu syntyy. Ehkä jopa kymmenen.

Tämän jälkeen demot esitellään vallankahvassa keikkuvalle raadille, eli lopuille bändin jäsenille. Uuden kappaleen ensiesityksen jälkeen bassohenkilö Samppa Siimestö toteaa yleensä, että ”biisi on paskaa, osia on liikaa ja sanoitus aiheuttaa myötähäpeää”. Tämän jälkeen Mikko Moon alkaa paukuttaa rumpukioskin takana kiivasta komppia, jotta Sampan ääni ei kuuluisi. Suurimmat sovitussiveltimen vedot heittelee ilmoille Matias ”Shakes” Kemppinen, jolla on usein ideoita tahtilajeista, temmoista ja osien uudelleenjärkkäilystä. Tämän jälkeen kana-Samppakin tarttuu lopulta vastahakoisesti bassoonsa ja syleilee tuoretta kappaletta jollain mehevällä alapääkuviolla. Posliiniksi ei olla vielä vedetty, mutta kaikki muut on kokeiltu. Siinä minä ja Tom (jota tässä blogissa tullaan myös Veijoksi nimittämään) sitten ihmettelemme, kuinka tuosta akustisesta raakileesta kehkeytyy huippumuusikoiden käsittelyssä ihan oikea biisi. Tämän mankelin kävi läpi 10 tulevan pitkäsoiton raidoista. Lisäksi Matiaksen kynästä irtosi raskaalla riffillä potkiva ”Finger Salad” ja Sampan kanssa kyhäsimme eräänä iltana kauniin pop-kappaleen nimeltä ”Afterglow”, jonka siirappisuuden vuoksi Veijo uhkasi erota yhtyeestä.

Kun miksaaja on poissa, hyppivät apinat pöydillä.Biisintekoprosessin jälkeen treenattiin lauluja maskottimme Willie The Ponyn laitumen vieressä sijaitsevassa, salaisessa päämajassamme ja tokihan uuden materiaalin toimivuutta myös testattiin elävän (ja kuolleen) yleisön edessä. Sitten mentiin Dreamhouse-studiolle Lempäälään, jossa alkoi teutarointi tuottaja Jyrki Aholan kanssa. Hän viilasi kappaleista ensin löysät pois, ja sitten minä ja Wirtanen sävelsimme niihin lisää löysää. Tämän jälkeen Ahola hioi turhat kulmat pois, jonka jälkeen L-Toys kolhi levylle tuplamäärän kulmia. Työtapa, jota kutsumme nimellä: dare to suck. Joku likainen ali-inhimillinen mieli taisi jopa tokaista, että ”kyllähän oman lapsensa saa raiskata”. Mitään en myönnä. Asia vain on niin, että tylsää tusinarokkia ja turvallisen kompressoiduilla laduilla hiihtelevää sontaa tehdään tässä maassa tänä aikana liikaa. Luxury Toys haluaa kyntää pois tuota kuollutta rokin perskarvaa ja penetroitua sinne, missä iso G huutaa hallelujaa. Isolla G:llä viittaan kaikkeuden perimmäiseen olemukseen, jota orientti maailma kutsuu otsikolla ”Chi”, ja suomalaiset 1990-luvulla syntyneet musiikinkulutuksen suunnannäyttäjät nimellä ”Pikku G”. Ruutu valuu. Tuoli kieppuu. Uskoakseni nyt olisi hyvä aika lopettaa tämän blogin kirjoittaminen, mutta vain tältä erää. Voikaa hyvin, huolimatta siitä, minkälaiset virsut ovat jalassanne. ”Music Is Liquid” julkaistaan talvenne lämmöksi, joten olkoon Luxury Toys se tuli, jonka ympärillä te tanssitte. Rakkautta.

T. Lesteri

Leave a comment