Minkälainen oli Eurorundi? No siis..

Kevät 2014 on ollut Luxury Toys -leirissä ennenkuulumatonta ja -kokematonta aikaa. Seitsemättä vuotta LTOYS-hirviön nokkamiehenä huseeraava kiertuejyrä huomasi kolmeviikkoisella Euroopan kiertueella olevansa aloittelija, poikanen, rookie, keltanokka, vihertävä verso ja mitä ensikertalaisuuteen liittyviä vertauskuvia vain keksittekin. Mutta olipahan reissu. Punaisia ruusuja lentää taivaalla, huone pyörii ja korvissa soi. Oma psyyke hajosi tuhansiin osiin jo parissa päivässä, kun tajusin olevani samassa linja-autossa 16 räyhähengen kanssa. Äitiä tuli ikävä, ja sitä alkoi epäillä, riittääkö oma virta, kun edessä on alkoholin loputon virta. Ihminen on kuitenkin siitä kummallinen eläin, että se sopeutuu kaikkeen. Ensimmäisen viikon aikana kiertuebussista tuli koti. Alla viistävät kilometrit alkoivat tuntua hyvän naisen kosketuksilta ja päivittäin vaihtuvat Euroopan kaupungit kutsuvilta keitailta. Toisella viikolla homma alkoi jo edetä rutiinilla. Seuraavassa päivärutiinin kulku ja ohjeistus kiertue-elämään:

12:00. Bussi pysähtyy. Herää. Koskettele hiukan vieressä nukkuvan rumpalin persettä, jonka jälkeen todella herää! What the fuck am I doing? Pukeudu (tai älä pukeudu) ja ryntää bussista ulos. Etsi vessa tai jokin vessamaisesti kutsuva pusikko, jonne tyhjentyä. Hoipertele takaisin bussiin. Kysy kuski-Johannekselta, missä maassa olemme? Mikä raha käy? Mistä saa kaljaa? Aloita biokemiallinen korjausprosessi.

14:00. Istu bussissa. Kuuntele muusikkotovereiden väittelyä siitä, kumpi on parempi, yhtye X vai yhtye Y. Osallistu väittelyyn intohimoisesti, vaikka et olisi ikinä kuullutkaan kummastakaan yhtyeestä. Juo kaljaa. Tuijota ulos bussin ikkunasta. Mieti, että saat olla täällä jossain.. yhteiskunnan ulkopuolella, mustalaiskaravaanin jäsenenä. Saat matkata kaupungista kaupunkiin esittämään omia laulujasi ihmisille, joiden polkuja et uskonut ikinä kohtaavasi.

16:00. Yritä niellä jotain kiinteää. Märehdi. Katsele tämän illan keikkamestaa. Lähde kaupungille. Etsi terassi ja nauti maisemista. Hivele egoasi (sillä sitä tarvitaan illalla) ja huokaa syvään. Huokaa jälleen, kun alkaa roudaus. Skeittaa kymppitonnin mikserilaatikolla läpi liikennevalojen ja huuda: ”mää oon stara!”. Pyydä anteeksi mikserilaatikon omistajalta.

19:00. Soundcheck. Katso, että kamat pelaavat sinusta huolimatta. Yritä opetella biisejä hiljaa mielessäsi. Et osaa kumminkaan, mutta yritä. Kyllä sen bäkkärillä odottavan viskipullon ehtii juomaan keikan jälkeenkin.

21:00. Huoju viskihuurussa keikkapaikalla. Haistele tunnelmaa. Näe koiria yleisössä. Passita kitaristit juomaan klubin omistajan kanssa tequilaa, koska olet itse vässykkä, jolla kyseinen viina ei pysy sisällä.

23:00. Vedä keikka. Hypi, ketkuta, heilu ja huuda. Olethan tanssiva apina.

23:45. Oksenna. Vedit hyvän keikan.

00:00. Katso, kun kiertueen muut bändit skulaavat livesettinsä. Ota mallia.

02:00. Jatkot. Ehkä takahuone? Vai onko tämä jo bussi? Ei tämähän onkin jokin ug-trancepommisuoja jossain Berliinin laitamilla. Drop out, tune in & dance the night away…

06:00. Palaa bussille yltäpäältä hiessä ja kebabissa. Rojahda punkkaan. Omaasi tai jonkun muun. Korahda kuin kuoleva. Yritä nukkua bussin pörinässä ja tärinässä.

12:00. Bussi pysähtyy. Olet toisessa maassa ja kaupungissa. Toista kaava.

 

Tätä edellä kuvattua hulabaloota kiertueemme oli. Kolme viikkoa totaalista mayhemia. Matka alkoi Turusta laivalla Tukholmaan, josta bussilla ja lautalla Köpiksen kautta pohjoiseen Saksaan. Sieltä sitten Saksan nurkkia koluten ja Sveitsissä, Itä-Vallassa, Slovakiassa ja Tsekkilän Prahassa vieraillen parissa viikossa Puolaan. Puolan läpi Baltiaan, jossa Liettua, Latvia ja lopulta Eestinmaa, josta sitten kotiin päin. Tällä matkalla tuli useaan otteeseen koettua elämän parhaita hetkiä, soitettua Luxury Toysin historian parhaita keikkoja, tavattua parhaita, hulluimpia ja muuten vain mieleenpainuvia ihmisiä, ja ennen kaikkea koettua jotain ainutlaatuista. Jotain, minkä voi kokea vain kerran. Kiertämisen ensihuuman. Kiitokset siis mahtavalle porukalle mahtavasta kokemuksesta.

– Lesteri –

 

Ps. Täältä voi lukea Manzanan Piritta Lumouksen astetta yksityiskohtaisemmat (ja punkimmat) kiertuepäiväkirjat:

http://www.sue.fi/2014/05/finnish-rock-tour-2014/

http://www.sue.fi/2014/05/finnish-rock-tour-osa-2/

http://www.sue.fi/2014/05/finnish-rock-tour-2104-osa-3/

Kuvat: Piritta Lumous

Bratislava. Joskus skidinä sitä haaveili, että pääsisi vielä ulkomaille laulamaan.

 

Leave a comment